A Védikus Tudományok Kutatóközpontja

e-mail:
levélcím: 1039 Budapest Attila u. 8.
Szerkesztő: Tasi István
A cikkek fordítói, szerkesztői és szerzői a Védikus Tudományok Kutatóközpontja és a Bhaktivedanta Institute (USA) munkatársai.
Művészeti tanácsadó: Magyar Zsuzsa

Küldetés

A Védikus Tudományok Kutatóközpontja (VTK) az indiai védikus írásokon alapuló vaisnava filozófia szemszögéből vizsgálja a modern tudomány működését, elméleteit, újkeletű felfedezéseit, a társadalomra, valamint a természeti környezetre gyakorolt hatását. Összehasonlító vizsgálatokat végez az említett keleti és a modern nyugati világkép között, feltárva a hasonlóságokat és a különbségeket.

A VTK tagjai szerint a védikus szemléletmód jelentős segítséget nyújthat a tudománynak, illetve új kutatási irányokat mutathat a fizikai valóság természete, az élet eredetének vizsgálata, valamint a tudatkutatás területén.

Célok

A Kutatóközpont céljának tekinti, hogy megismertesse az intellektuális világgal és a nagyközönséggel az ősi védikus írásokban szereplő kozmológiai, biológiai, pszichológiai és filozófiai vonatkozású információkat.


Tevékenységek

A Központ munkatársai a fenti célok elérése érdekében cikkeket, tanulmányokat és könyveket publikálnak, filmeket készítenek, valamint párbeszédet folytatnak a társadalom- és a természettudományok képviselőivel.


Fő vizsgálati területek

* Az élet mibenléte és eredete
* Az emberi faj és a civilizációk származása
* A tudatosság képességének lehetséges magyarázatai
* Hogyan jött létre, és hogyan épül fel az univerzum?
* Az aktuális tudományos elméletek és eredmények elemzése
* Beszámolók az eredetkérdéseket érintő tudományos és társadalmi párbeszédről
* Tudományetikai kérdések, globális felelősség


Eddigi kiadványok

Transzcendentális tudomány (1995) * Az emberi faj rejtélyes eredete (1997)
Inverz evolúció (1997) * Darwin majmot csinált belőlünk? (1999) *
Darwin alkonya (1999) * Ahol megáll a tudomány (1999) * Szkepszis. A tudományos kételyek magazinja (2001) * A természet IQ-ja (2002) * Van-e természetfölötti? (2005)

www.kutatokozpont.hu

4 Responses to “”

  1. FL says:

    nagyon jó hogy védikus tudománynak hívják ezt, csak épp a Védák nincs itt …

  2. TI says:

    Kedves FL! A “védikus tudás” rovatunkban ismeretterjesztő stílusban igyekszünk közérthetővé tenni a védikus írások filozófiájának lényegét. Örülünk, ha mélyebben is érdekelnek ezek az írások, és javasoljuk, hogy látogass el a http://www.lal.hu oldalra, ahol részletesebb tájékoztatást találhatsz az eredeti művekről is, például a Bhagavad-gítáról vagy a Srímad Bhágavatamról. Üdv: TI

  3. Gyurczi says:

    Kedves Webmester!
    Egy hibát szeretnék jelezni. Úgy veszem észre, hogy két-három napja nem működik a jobb hasáb legalján levő, A többi komment című link. 404-es hibát jelez, ha rákattintok, azaz eltűnt mögüle az oldal. Előre is nagy-nagy köszönet a javításért!

  4. admin says:

    Köszi, most már jó.

Írj kommentet! (Max. 500 karakter)

Ha nem értjük,
honnan származunk,
nem tudjuk,
hogyan éljünk.