Az univerzum órája
.Meglepően részletes a védikus írások időkoncepciója.

A purāņák (a védikus írások egyik kategóriája) ciklusos ideje csak az anyagi kozmoszon belül működik. Az anyagi kozmoszon túl a lelki ég vagy brahmajyoti terül el. Ebben a lelki égben számtalan lelki bolygó úszik, ahol az anyagi idő – a négy yuga-ciklus formájában – nem működik.

Minden yuga-ciklus négy yugából áll. Az első a Satya-yuga, ami a félistenek 4800 évéig, a második a Tretā-yuga, ami a félistenek 3600 évéig tart. A harmadik a Dvāpara-yuga, ami 2400 félisteni évig, a negyedik pedig a Kali-yuga, ami 1200 félisteni évig tart (Bhāgavata Purāņa 3.11.19). Mivel a félistenek egy éve 360 földi évnek felel meg, a yugák hosszai földi évben mérve (a standard vaişņava kommentároknak megfelelően) a következőképpen alakulnak: a Kali-yuga 432 000 évig, a Dvāpara-yuga 864 000 évig, a Tretā-yuga 1 296 000 évig, a Satya-yuga pedig 1 728 000 évig tart. Ez 4 320 000 évet tesz ki együttesen az egész yuga-ciklus időtartamát alkotva. Ezer ilyen ciklus, ami 4 320 000 000 évig tart, alkotja Brahmānak, az univerzumunkat irányító félistennek az egy nappalát. Brahmā e nappalát kalpának is nevezik. Brahmā éjszakái hasonló hosszúságú ideig tartanak. Az élet a Földön csupán Brahmā nappala idején létezik. Brahmā éjszakájának eljövetelével az egész univerzumot víz árasztja el, s minden sötétségbe merül. Amikor Brahmā következő napja elkezdődik, az élet újra megnyilvánul.

Brahmā minden egyes nappala 14 manvantara-periódusra oszlik, s mindegyikben 71 yuga-ciklus váltja egymást. Az első manvantara-periódust megelőzően és mindegyik manvantarát követően egy találkozás (sandhyā) van, ami egy Satya-yuga (1 728 000 év) hosszúságú. Általában minden egyes manvantara-periódus egy részleges özönvízzel végződik. A puránikus leírások szerint mi a hetedik manvantara-periódus 28. yuga-ciklusában vagyunk Brahmā jelenlegi napjában. Ennek alapján a lakott Föld korát körülbelül kétmilliárd évben határozhatnánk meg.

(Részlet Michael A. Cremo: Puranic Time and the Archeological Record című írásából.)

Írj kommentet! (Max. 500 karakter)

Ha nem értjük,
honnan származunk,
nem tudjuk,
hogyan éljünk.