Mire képes az a vákuum?
kvantum vakum Egyesek szerint egy egész univerzumot szülni. A tapasztalat szerint jóformán semmire...

A világegyetem létrejöttének egyik népszerű változata szerint minden a kvantummechanikai vákuummal kezdődött. A kvantummechanika a fizikának az az ága, amely az olyan parányok, mint az atomok és a fotonok világának működésével foglalkozik. Ennek keretében gyakran hipotetikus, ellenőrizhetetlen elméletek is megfogalmazódnak.

A kvantummechanikai vákuumról azt tartják, hogy elektromágneses hullámok alkotják, valamint virtuális (“félig létező”) részecskék. A vákuum energiatengerének hullámai időnként valós részecske-antirészecske párokat hoznak létre, amelyek azonban rögtön megsemmisítik egymást. A feltételezés szerint azonban véletlenül létrejött egy páratlan részecske, amely nem semmisült meg, és ennek felfúvódásából lett a világegyetem.
Az elmélet komoly szépséghibája – amellett, hogy számos megalapozatlan feltevésen alapszik -, hogy soha senki nem figyelte meg, hogy ilyen vákuumból bármi létrejönne: egy hegy, egy darab kő, vagy akár egyetlen porszem. Így az elmélet leginkább csak azt bizonyítja, hogy a végső eredet kérdésén töprengve a kutatók milyen messzire képesek elrugaszkodni a tudományosan megfigyelhető valóságtól.

Írj kommentet! (Max. 500 karakter)

Ha nem értjük,
honnan származunk,
nem tudjuk,
hogyan éljünk.